Avrupa’da elektrik krizine neden olan “atmosferik titreşim” nedir?

Avrupa’daki Elektrik Krizine Yol Açan Atmosferik Titreşim Nedir?

Avrupa‘da meydana gelen büyük elektrik kesintisi, elektrik hatlarını etkileyen nadir bir olay olan “atmosferik titreşim” fenomeninin sebep olabileceği belirtiliyor. Kesinti pazartesi günü İspanya ve Portekiz’de yaşanmış ve tüm ulusal şebeke 12:30’da kesilmişti. Şu anda şebekeye elektrik verilmeye başlanmış durumda ancak atmosferik titreşim hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Atmosferik Titreşim Nedir?

Portekizli enerji şirketi REN, aşırı sıcaklık değişimlerinin çok yüksek gerilim hatlarında anormal salınımlara yol açabileceğini öne sürdü. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez da kesintinin arkasında güçlü bir salınım olduğunu belirtti.

AccuWeather meteoroloğu Dan DePodwin, atmosferik titreşimin nadir olduğunu ancak sıcaklıktaki ani değişikliklerin bu fenomeni tetikleyebileceğini söyledi. İletim hatlarındaki bu değişimler, elektrik sistemlerinde senkronizasyonu bozabiliyor ve Avrupa şebekesinde kademeli arızalara neden olabiliyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlar, frekans sapmalarının jeneratörlerin devreden çıkmasına ve ağ genelinde yayılmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle atmosferik değişimler, elektrik sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabilir.

Atmosferik Titreşim İkna Edici mi?

Atmosferik titreşim iddiası henüz net değil ve uzmanlar bu konuda şüpheli. Ayrıca yazılımsal arızalar veya beklenmedik ekipman arızaları gibi diğer teknik sorunlar da kesintinin nedenleri arasında değerlendiriliyor.

Related Posts

Korsana karşı savaşanlar, nasıl oldu da korsan font kullandı?

2000’li yılların başında, film, müzik, oyun gibi telifli eserlerin korsan çoğaltılmasını engellemek için geliştirilen kampanyada kullanılan fontların aslında korsan olduğu ortaya çıktı.

Alkol tüketimi ve beyin hasarı arasındaki korkutan ilişki

Alkol tüketiminin yalnızca kısa vadeli etkileri olacağı değil, uzun vadede beyin dokusunda kalıcı hasarlar yaratabileceği de ortaya çıktı. Araştırmacılar, yoğun alkol kullanan kişilerin beyin hacminin daha küçük olduğunu ve bilişsel testlerde daha düşük performans gösterdiğini belirtiyor.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Android kullanım istatistikleri yayınlandı: Android 15 hayal kırıklığı yarattı

Google, uzun bir aranın ardından Android sürümlerinin kullanım oranlarını paylaştı. En son güncelleme 11 ay önce yayınlandığı için Android 15’in kullanım oranlarına ilişkin bilgilere ilk kez erişme fırsatına kavuşuyoruz. Android 15, ilk olarak …

Vivo FunTouch OS 15 güncellemesi günlük kullanımı daha akıcı hale getiriyor

Vivo, Android 15 tabanlı yeni FunTouch OS 15 sürümünü tanıtarak mobil deneyimini bir adım ileri taşıdı. Şirketin sade tasarım ve kamera odaklı yazılım vizyonunu yansıtan bu güncelleme, günlük kullanımı kolaylaştıran birçok yapay zekâ …

Apple, Mac deneyimini iPad ve iPhone’lara taşıyor!

Apple son güncellemeler ile birlikte; iPad, iPhone ve Mac arasındaki farkı daha da azaltıyor. Yeni iPadOS ve iOs sürümleri, iPad ve iPhone kullanıcılarına Mac benzeri deneyimler sunarak cihazların kullanım şeklini değiştirmeye hazırlanıyor. Apple …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir