Ipsos Türkiye Araştırması: Türkiye’de Yaşam Memnuniyetsizliği Yükseliyor
Ipsos Türkiye’nin 2024 yılına dair hazırladığı “Alışverişçi Yıllığı” araştırması, ekonomik zorlukların bireylerin yaşam memnuniyetini ve tüketim alışkanlıklarını derinden etkilediğini ortaya koydu. Türkiye’de yaşayan bireylerin sadece yüzde 33’ü “Bugünkü hayatımdan memnunum” dediği, yüzde 50’sinin kendisini “yorgun” olarak tanımladığını gösterdi.
Araştırmaya göre, Türkiye 12 yıl öncesine göre mutluluk skorunda 40 puan kaybetti ve ülkede yaşayan her iki kişiden yalnızca birinin kendisini mutlu hissettiği belirtildi.
Harcamalar azaldı, borçlar arttı
Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 68’i, 2024 yılında hane harcamalarını azaltmak zorunda kaldığını ifade etti. Yalnızca yüzde 12’lik bir kesim tüm giderlerini karşılayabildi. Kredi kartı kullanımı artarken, hane halklarının hızlı tüketim ürünü harcamalarının yüzde 46’sı kredi kartı ile gerçekleşti. Ancak bireylerin yüzde 85’i kredi kartı borçlarını ödeyemediğini dile getirdi.
Et ürünlerinden temizlik malzemelerine, birçok kalemde kısıtlama
Araştırmaya göre, hane halkları geçen yıla oranla 33 kez daha az alışveriş yaptı. Et ürünleri, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde kısıtlama olduğu belirtildi. Hızlı tüketim ürünü alışverişi artmasına rağmen alınan ürün sayısında azalma yaşandı.
Araştırmada, indirim marketlerine yönelimin arttığı ve tüketicilerin geleceğe dair belirsizlik içinde olduğu vurgulandı. Ipsos, 2025’in ilk üç ayında gözlemlenen eğilimlerin 2024’teki trendleri yansıttığını ve tüketicilerin günlük yaşama odaklandığını belirtti.