Ekonomistler Türkiye’nin rekor cari açığını değerlendirdi: ‘Sevimsiz sinyaller artıyor’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı Ödemeler Dengesi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ait ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Cari işlemler hesabı, Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Nisan ayında altın ve enerji dışı cari işlemler hesabı 1 milyar 938 milyon dolar açık verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 9 milyar 891 milyon dolar olarak kaydedildi.

‘Dış Dengede Rezerv Kaybı Tarihi Düzeyde’

Prof. Dr. Hakan Kara, ödemeler dengesi verilerine dikkat çekerek, Nisan ayında tarihin en sert rezerv kaybının yaşandığını belirtti. Kara, dış açıktaki zıplamanın geçici olduğunu ve dış dengede büyük bir sıkıntı olmadığını vurguladı, ancak jeopolitik risklerin artması durumunda durumun değişebileceğini ifade etti.

‘Cari Açıktaki Artış Dış Ticaret Kaynaklı’

Ekonomist Dr. Burcu Aydın, cari dengedeki açığın yılbaşından bu yana ciddi şekilde arttığını belirterek, iç talepteki sıkışma ve düşük petrol fiyatlarına rağmen reel kur etkisinin baskın çıktığını dile getirdi. Aydın, dış ticaret kaynaklı artışın cari açıktaki ana etken olduğunu vurguladı.

‘İkinci Çeyreğin Sonuna Kadar Yükseliş Sürebilir’

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, yıllık cari açıktaki artışa dikkat çekerek, ikinci çeyreğin sonuna kadar yükselişin devam edebileceğini söyledi. Tokalı, petrol fiyatlarında kalıcı bir artış olmadığı sürece cari açığın mevcut seviyelerde kalabileceğini belirtti.

‘Rekor Açıkla Karşı Karşıyayız’

Prof. Dr. Serap Durusoy, cari açık verilerinin beklentilerin tersine çıktığını belirterek, TCMB’nin Nisan ayı ödemeler dengesi verilerine göre iki yılın en yüksek aylık açığıyla karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.

‘Petrol Fiyatları Yeni Rekorları Getirebilir’

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, ödemeler dengesindeki olumsuz sinyallerin arttığını belirterek, cari açığın yeni rekorlar kırabileceğini dile getirdi. Aktaş, İsrail-İran savaşı gibi gelişmelerin petrol fiyatlarındaki artışı tetiklemesi durumunda cari açığın daha da yükselebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …