Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Anoreksiya Nervoza Hastalığı Ergenlik Döneminde Artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik dönemindeki gençlerde hızla artan “Anoreksiya nervoza” vakalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Çöp, bu hastalığın genellikle 14-18 yaş arasındaki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirtti. Sosyal medyanın yapay ve gerçeklikten uzak ideal vücut algısının gençleri etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların bu ideale ulaşmak adına beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde değiştirdiğini kaydetti. Yeme bozukluğunun, sadece zihinsel veya sindirim sistemine ait bir sorun olmadığını, aynı zamanda gelişimi durduran ve hayati riskler içeren bir durum olduğunu ifade etti.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Bünyesinde Hizmet Veren Prof. Dr. Esra Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının, hızlı kilo kaybına ve psikiyatrik belirtilere neden olan bir bozukluk olduğunu açıkladı. Bu hastalığın temelinde kişinin aşırı kilo almaktan korkması, kendini kilolu hissetmesi ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışlarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çöp, bu durumun bireyin sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Genellikle ergenlik döneminde daha sık görülen anoreksiya nervoza hastalığının kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha fazla görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Çöp, hastalığın altında yatan nedenlerin çeşitli olduğunu belirtti. Ergenlik döneminin bedensel ve ruhsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların beden algısının gelişmesinde sosyal medyanın etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Prof. Dr. Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sürecin uzman doktorlar eşliğinde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuğun kişilik özellikleri, aile içi iletişim, sosyal medyanın etkisi gibi faktörlerin hastalığın ortaya çıkması ve gelişimi üzerinde etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Çocuklarınızın ve gençlerin beden algısına dikkat etmek, onların sağlıklı gelişimine katkı sağlayabilir ve anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarından koruyabilir. Bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında ise uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.