Sanayici rahatsız: Yapısal tahribat tehlikesi var

Ekonomide İyileşme Çabaları Yetersiz Kalıyor

Son zamanlarda ekonomide istenilen gelişmelerin sağlanamadığı görülüyor. Enflasyonun çift haneli rakamlara çıkmasıyla başlayan uygulamalar, sorunları kökten çözmek yerine daha büyük problemlere yol açıyor.

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelmesiyle başlayan sıkı para politikaları, enflasyonla mücadelede başarılı olamadı. Üstüne eklenen siyasi çalkantılar, ekonomiyi derin krize sürüklüyor.

Uzun süredir ekonomik tablodan memnuniyetsizlik duyan halkın yanı sıra iş dünyasından da eleştiriler yükseliyor. Son olarak Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, sıkı para politikalarının sanayiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Ardıç, sıkı para politikasının enflasyonla mücadele ve istikrar amacına rağmen ekonomik yavaşlamaya sebep olduğunu vurgulayarak, bu durumun sanayide uzun vadeli tahribata yol açabileceğini ifade etti.

Sanayinin, üretim altyapısının zarar görmesi, nitelikli işgücünün azalması, makine ve ekipmanların değer kaybetmesi gibi nedenlerle toparlanmada zorluklar yaşadığına dikkat çeken Seyit Ardıç, bu durumun potansiyel büyüme kapasitesini sınırladığını belirtti.

“Sıkılaştırıcı Politikalar Sektörü Olumsuz Etkiliyor”

Ardıç, yüksek faizlerin yatırım ve üretim kararlarını olumsuz etkilediğini, işletme sermayesi ihtiyacının karşılanamadığını ve özellikle KOBİ’ler olmak üzere reel sektörde ciddi tahribatlara neden olduğunu belirtti.

Teşvik sistemini sanayinin sürdürülebilir dönüşümünü destekleyici bir adım olarak gören Ardıç, zorlu koşullara rağmen umudunu koruduğunu dile getirdi. Üretmenin zor olduğunu ancak sanayicilerin dayanıklılıklarını keşfettiklerini ifade etti.

Sıkılaştırıcı politikaların maliyetinin en çok sanayi sektörü tarafından karşılandığını belirten Ardıç, enflasyon konusunda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Ona göre, para politikasıyla atılan adımların maliye politikasıyla desteklenmesi başarının anahtarı olacak.

Ardıç’ın kamu tasarrufu ve halk beklentileri hakkındaki açıklamaları oldukça dikkat çekici. Kamuda yapılan tasarrufun enflasyon beklentilerini güçlendireceğine inandığını söyledi.

Haberde yer alan bilgilere göre, ASO Başkanı Ardıç, İran-İsrail gerilimine de dikkat çekerek Türkiye’nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltması gerektiğini vurguladı.

“Avrupa ile Vize Sorunu Çözülmeli”

Avrupa ile yaşanan vize sorununa da değinen Ardıç, AB ile ticari ilişkilere de vurgu yaparak, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve stratejik ilişkilerde kabul edilemez olduğunu belirtti.

Related Posts

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, “Dünya Yatırım Raporu 2025″te dijital yatırımlardaki artışın 2024-2028 dönemine yönelik benimsedikleri stratejik önceliklerle örtüştüğünü belirterek, “Dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak konumlandırdık.” dedi.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.