Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Türkiye Lisanslı Elektrik Üretimi Nisan Ayında Yükseldi!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, nisan ayında lisanslı elektrik üretiminin kaynakları şu şekilde belirlendi:

  • Hidroelektrik santralleri: %29,6
  • Doğal gaz santralleri: %18,5
  • İthal kömür santralleri: %16,7
  • Linyit santralleri: %11,7
  • Rüzgar santralleri: %11,4
  • Jeotermal santraller: %4,1

Bu kaynakları sırasıyla biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil izledi. Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %11 artarak 24 milyon 723 bin 282 megavatsaate ulaştı. Faturalanan elektrik tüketimi ise aynı dönemde %9,1 artış göstererek 21 milyon 827 bin 812 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Elektrik tüketiminin dağılımına bakıldığında, %41,3’ü sanayi, %28,9’u mesken aboneleri, %24,6’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirilirken, tarımsal faaliyetlerin payı %3,3, aydınlatmanın payı ise %1,9 oldu.

Tüketici Sayısı ve Kurulu Güç Artış Gösterdi

Nisan ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 artarak 51 milyon 15 bin 256’ya yükseldi. Aynı dönemde sanayi tüketicilerinin sayısında %2,7, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında %2,4, mesken tüketicilerinin sayısında %2 artış görülürken, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında %1,8 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında %1,6 artış kaydedildi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık %1,9 artış göstererek 97 bin 914 megavata ulaştı. Bu gücün %25’ini doğal gaz santralleri, %24,4’ünü barajlı hidroelektrik santralleri, %13,4’ünü rüzgar santralleri, %10,7’sini ithal kömür santralleri oluştururken, geri kalan kısmı diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler tarafından sağlandı.

Related Posts

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, “Dünya Yatırım Raporu 2025″te dijital yatırımlardaki artışın 2024-2028 dönemine yönelik benimsedikleri stratejik önceliklerle örtüştüğünü belirterek, “Dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak konumlandırdık.” dedi.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.