Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Dünya Yatırım Raporu 2025: Dijital Ekonomiye Yapılan Yatırımlar Hızla Büyüyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından derlenen “Dünya Yatırım Raporu 2025″e göre, dijital ekonomiye yapılan yatırımlar son yıllarda hızla artış göstererek yıllık ortalama 122 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, 2021 ile 2023 arasındaki dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar küresel doğrudan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 8,3’ünü oluşturdu.

Gelişmekte olan ekonomilerde ise, aynı dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar neredeyse iki katına çıktı. Dijital hizmetlerin genişlemesi, yazılım çözümlerine olan talep, yeni teknolojiler ve girişimcilik ekosistemlerindeki gelişmeler küresel büyümeyi şekillendiren temel dinamikler oldu.

Dijital ekonomiye yatırımın faydaları arasında daha iyi altyapı, vasıflı işler, teknoloji transferi ve dinamik inovasyon ekosistemleri bulunuyor. Ancak, raporda belirtildiğine göre, birçok düşük gelirli ülke yatırım yapmada geride kalıyor. Altyapı eksiklikleri, yüksek yatırım riskleri ve zayıf düzenleyici çerçeveler yatırımcıları caydırıyor.

Rapora göre, 2020’den bu yana dijital ekonomiye yapılan greenfield yatırımlar neredeyse üç kat artarak 360 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlar tüm greenfield projelerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

“KÜRESEL DOĞRUDAN YATIRIM PAYIMIZI YÜZDE 1,5’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, UNCTAD’ın raporunda vurgulanan dijital yatırımlardaki artışın, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi’nin 2024-2028 dönemi stratejik öncelikleriyle örtüştüğünü belirtti.

Polat, “Stratejik belgemizde, küresel doğrudan yatırımlardan aldığımız payı yüzde 1’den yüzde 1,5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak belirledik.” dedi.

Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından cazibesini artırmaya devam ettiğini vurgulayan Polat, Türkiye’nin 2024’te 11,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini ve bu rakamın önceki yıla göre yüzde 5,6 arttığını açıkladı.

Teknoloji girişim ekosisteminin son yıllarda kayda değer bir gelişim gösterdiğini belirten Polat, Türkiye’nin AR-GE ve teknoparklar konusunda güçlü bir altyapıya ve teşvik sistemine sahip olduğunu dile getirdi.

Tüm bu gelişmelerin Türkiye’nin küresel dijital yatırımlardaki payını artıracağını öngören Polat, Türkiye’nin dijital ekonomideki dinamizmi ve büyüme ivmesiyle daha da güçleneceğini belirtti.

Related Posts

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

Sigara park ve plajlarda yasaklanıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı, cezası 6 bin 278 TL

Fransa sigaraya karşı önlemleri sertleştiriyor. Sigara tüketicilerinin alanlarını kısıtlamaya dönük yeni bir adım atıldı. Ülkenin Resmi Gazete’sinde yayımlanan yeni bir kararname ile kamuya açık alanlarda sigara yasağının kapsamını genişletildi …