AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

Ekonomistler Türkiye’nin rekor cari açığını değerlendirdi: ‘Sevimsiz sinyaller artıyor’

Ünlü ekonomistler, açıklanan cari açık verilerini farklı gerekçelerle değerlendirdi. Dış ticaret dengesi, kur etkisi ve jeopolitik riskler öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Açıklamalar, yılın kalan aylarına dair belirsizlikleri ortaya koydu.

OPEC’in ham petrol üretimi yükseldi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 183 bin varil artarak 27 milyon 22 bin varile yükseldi.

Emlakta yeni dönem: İlan ücretleri değişiyor

Konut piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla çeşitli önlemler alan Hükümet, şimdi de ilan sitelerine yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Vatandaşların ilan başına yaklaşık 3 bin TL, emlakçıların ise yıllık …

İsrail-İran arası saldırılar sürerken altın rekor seviyeleri korudu

İsrail-İran arası saldırılar sürerken altın rekor seviyeleri korudu

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vurdu

Asya borsalarında Çin ve Japonya ekonomisine ilişkin soru işaretleri devam ederken, dünyada artan savaş endişeleri bölge pay piyasalarında öne çıktı.

İstanbul ve Gaziantep’te Hazine arazileri satıldı! Üç taşınmaz aynı şirkete gitti

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İstanbul Sarıyer ve Gaziantep Şahinbey’de bulunan üç Hazine taşınmazının satışını onayladı. Toplam 54,5 milyon liraya mal olan satışlarda tüm taşınmazlar aynı şirkete verildi.