Beethoven’ın saçı araştırıldı: 200 yıl sonra gizli gerçek ortaya çıktı

Beethoven’ın Ölüm Nedeni Hepatit B Olabilir

Alman Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, Beethoven’ın işitme kaybının kesin nedenini belirleyemese de, ölümüne yol açan hastalığa dair önemli bir ipucu buldu. Yayımlanan çalışmaya göre, Beethoven’ın büyük olasılıkla hepatit B enfeksiyonu nedeniyle öldüğü gösterildi. Alkol tüketimi ve karaciğer hastalığı risk faktörleri süreci hızlandırmış olabilir.

2007 yılındaki bir araştırmada, Beethoven’ın saçında yüksek seviyede kurşun bulunduğu belirtilmiş ve zehirlenmeye bağlı olabileceği öne sürülmüştü. Ancak son analizler, incelenen saç örneğinin Beethoven’a ait olmadığını ortaya koyarak bu teoriyi çürüttü.

Beethoven’ın İşitme Kaybı

Araştırmacılar, genetik incelemelerde işitme kaybına doğrudan neden olacak bir mutasyon bulamadıklarını belirtti. İşitme sorunlarının kaynağı hala bilinmezliğini koruyor. Tinnitus ile başlayan süreç, zamanla yüksek frekanstaki seslere duyarlılığını kaybetmesine ve 1818 yılında tamamen sağır olmasına neden oldu.

DNA analizleri sadece sağlık sorunlarıyla ilgili değil, Beethoven’ın soy ağacına dair çarpıcı bir gerçeği de gün yüzüne çıkardı. Bilim insanları, Beethoven’ın saç örneklerinden alınan Y kromozomunu, yaşayan akrabalarıyla karşılaştırdıklarında bir uyumsuzluk tespit etti. Bu bulgu, Beethoven’ın doğduğu yedi nesil öncesinde, 1572 yılında Belçika’da doğan Hendrik van Beethoven ile onun soyundan gelenler arasında evlilik dışı bir ilişki yaşandığını düşündürüyor.

Related Posts

SAMSUN’DA 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK OYUNU: OKULUMUZ ORMAN

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), “Okulumuz Orman” çocuk oyununu yarın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel olarak minik izleyicileriyle buluşturacak. Metin Bayram’ın yazıp sahneye koyduğu tek perdelik çocuk oyunu, Samsun’da 23 …

KARGEM’de bilgi yarışması heyecanı

Karşıyakalı çocuk ve gençlere ücretsiz eğitim desteği sunan Karşıyaka Belediyesi İsmail Hakkı Tonguç Gençlik Eğitim Merkezi (KARGEM), öğrencileri bu kez bilgi dolu bir rekabette buluşturdu.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nden 23 Nisan Şenliği: Çocuklar Eğlendi ve Öğrendi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinleri kapsamında düzenlenen etkinlik çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. Sigara, alkol ve madde bağımlılığı ile mücadele eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 23 Nisan …

Burak Ata, Yeşilay Malatya Şube Başkanlığında 4. Yılını Doldurdu

Yeşilay Malatya Şube Başkanı Burak Ata, üniversite öğrencisiyken arkadaşına destek olmak üzere tanıştığı Yeşilay’da, gönüllülükte 10’uncu, şube başkanlığında ise 4’üncü yılını geride bırakıyor. Yeşilay Malatya Şube Başkanı Burak Ata, AA muhabirine …

Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Umut

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada, çörek otunun etken maddesi timokinonun, kemoterapi ve radyoterapi süreçlerine eklenmesiyle kanser hücrelerini önemli oranda yok ettiği belirlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik …

2025-ALES/2 başvuruları başladı mı? 2025-ALES/2 ne zaman?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek 2025-ALES/2 sınavı için geri sayım başladı. Peki, 2025-ALES/2 başvuruları başladı mı? 2025-ALES/2 ne zaman?