Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

Deprem İçin Sahte Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, depremi önceden bildirdiği öne sürülen uygulamaların arttığını belirtti.

Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte deprem erken uyarı uygulamalarında karşı uyardı.

Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Baki, bu tür sahte uygulamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Uygulamalar Nasıl Çalışıyor?

Deprem erken uyarı sistemlerinin Baki tarafından anlatılan çalışma prensibi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin kullanılmasına dayanıyor.

Uygulama, cihazlardaki sensörler aracılığıyla sarsıntıları algılayarak milyonlarca cihazı bir mobil sismik sensör ağına dönüştürüyor. Eğer aynı bölgede birden fazla cihaz aynı anda sarsıntı tespit ederse, veriler sunuculara iletiliyor ve eğer yıkıcı bir deprem riski varsa, uygulama bölgedeki cihazlara hızlıca uyarı gönderiyor.

Sahte Uygulamalar, Siber Tehdit Haline Dönüşüyor

Sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymadığını belirten Baki, bu tür yazılımların telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabileceğini ifade etti.

Hassas verilere erişebilen bu sahte uygulamaların, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi amaçladığına dikkat çeken Baki, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeye çalıştıklarını aktardı.

“Türkiye’de Resmi Mobil Uyarı Sistemi Yok”

Türkiye’de henüz resmi bir mobil uyarı sistemi olmadığını belirten Baki, ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Baki, Türkiye’de bu tür sistemlerin olmadığına ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uygulamaların talep ettiği izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gereksiz izin isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunun yanı sıra dijital güvenliğin de önemli olduğunu vurgulayan Baki, dijital güvenliğin fiziksel güvenlik kadar kritik olduğunu söyledi.

Related Posts

Hatay’da otomobil alevlere teslim oldu

Hatay’da park halindeki otomobilde yangın çıktı. Sebebi henüz bilinmeyen yangın nedeniyle araç kullanılamaz hale geldi.

Aydın’da trafik kazası: Bir can kaybı

Aydın’da meydana gelen trafik kazasında devrilen otomobilin sürücüsü yaşamını yitirdi.

İstanbul’un kentsel dönüşüm çıkmazı

Deprem, İstanbul’un en önemli gündemi olmasına rağmen kentsel dönüşümde bir türlü istenen mesafe alınamadı. 6,2 büyüklüğündeki deprem, bu sorunu bir kez daha gündeme taşıdı. En az 1,5 milyon riskli binanın olduğu da dikkate alınınca vakit kaybedilmemesi hayati önemde.

Teşhiste ihmal iddiası: 16 yaşındaki genç testisini kaybetti

Balıkesir’de 16 yaşındaki E.K.’nin acil servisteki yanlış teşhis ve ihmaller nedeniyle testislerinden birini kaybettiği öne sürüldü. İl Sağlık Müdürlüğü, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Ali Mahir Başarır’dan göndermeli ‘bavul’ paylaşımı

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun otel görüşmesi ve bavul iddialarına ilişkin “’Bavul’ üzerinden Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na iftiralarınızla darbe yapmaya kalkıyorsunuz. İlk seçimde bavullarınızı toplayıp tarihi bir farkla gideceksiniz” dedi.

Büyükçekmece’de park yeri kavgası: 1 ölü, 1 yaralı

Büyükçekmece’de, park yeri nedeniyle iki grup arasında çıkan kavgada, Atakan Gülsever silahla vurularak hayatını kaybetti. Hafif yaralandığı belirtilen Gülsever’in yanındaki kişinin de kendi imkanlarıyla hastaneye gittiği öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir