Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyeye Ulaştı

Jeopolitik gerilimlerin etkisiyle küresel askeri harcamalar, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor kırdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan rapora göre, geçen yıl Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Rapora göre, küresel askeri harcamalar 10 yıldır aralıksız artıyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük artışı kaydetti. Kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Yüzde 110 Arttı

Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl ülkenin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara ulaştı. Söz konusu raporda, Malta hariç tüm Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarını artırdığı vurgulandı.

ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan 2024’te en fazla askeri harcama yapan ülkeler olarak sıralanırken, bu beş ülkenin harcamaları küresel askeri harcamaların yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

ABD’nin harcamaları 2024’te yüzde 5,7 artarak 997 milyar dolara yükseldi. ABD’nin toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO askeri harcamalarının yüzde 66’sını oluşturduğu belirtildi. Avrupalı NATO üyeleri de askeri harcamalarını artırarak NATO içindeki toplam paylarını yüzde 30’a çıkardı.

Rusya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı. İsrail’in harcamaları yüzde 65 artışla 46,5 milyar dolara çıkarken, İran’ın harcamalarında yüzde 10’luk bir azalma görüldü.

Almanya ve Diğer Ülkelerin Durumu

Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te yüzde 28 artarak 88,5 milyar dolara yükseldi. Dünya genelinde en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer alan Almanya, geçen yıl Hindistan’ı geride bırakarak 4. sıraya yükseldi. Fransa ve Suudi Arabistan da askeri harcamalarını artırarak Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkeleri arasında yer aldı.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti ve hükümetlerin bu alana daha fazla öncelik vermesinin ekonomik ve sosyal etkileri olabileceğini vurguladı.

SIPRI, 1966 yılında kurulmuş olup çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırmalar yapmaktadır.

Related Posts

Edirne’de Kakava Şenlikleri için oteller dolmaya başladı! Fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor

EDİRNE’de, 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanacak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ndeki Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri öncesi otellerin rezervasyon doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı.

‘Borç yiyenler kesesinden yer’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye artık borçlanarak büyümenin sınırına gelip dayanmış durumda. Artık alınan borçlar yeni bir kaynak girişi sağlamak yerine eski borçların kapatılmasında kullanılıyor. Bir süre sonra eski borçların kapatılmasına da yetmeyecek” dedi.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir